Delen

Hi Mariek,

Ik kan niet slapen.
Ik heb t warm. Ik heb dorst. M’n deken plakt aan mijn lijf en er zoemt een mug om mijn hoofd.
Ik stap uit bed en ik ga naar beneden. Ik drink een glas water.
Ik zie op de klok dat het 00:28 is. Lichte paniek. Want morgen moet ik werken. En ook nog extra vroeg op want het is oppasdag.
Lichte paniek wordt paniek.
Oke. Dan ben ik maar wakker. Geen paniek, want daar word je alleen maar nog wakkerder van.
Ik ga naar buiten. Ik sta op balkon en zie de wolken en de sterren. In het donker buiten zijn vind ik altijd zo anders dan in het licht buiten zijn. Het is een totaal andere sfeer. Mysterieus. De nachtdieren zijn op pad en ik zie een naaktslak sloom over de muur glijden. En een mug zoemt ook hier buiten om mijn hoofd. Hallo mug. Ben je ook wakker?
Die slak is volkomen om zijn gemak hier buiten in het donker. Zou hij mij zien? Ben ik dan niet een enorme reus?
Hallo slak. Waar is je huis en waar ga je heen?
Op dit soort momenten voel ik enorm dat ik op een planeet leef en dat we deze planeet delen met elkaar. Ik, de mug en de slak. We delen de planeet. We delen dit balkon. We delen. We wonen samen met elkaar. Ik heb spontaan het gevoel dat wij mensen de keepers zijn van de planeet en alles wat leeft. Wij zijn de engelen. De beschermers van de planeet Aarde.
X

Hey jessiepessiepoepchinees,

Ik houd, als ik eerlijk ben, helemaal niet zo van delen. Zo houd ik liever al mijn eten voor mijzelf, heb ik het liefst het hele bed voor mij alleen en heb ik al helemaal een schurfthekel aan insecten….Tuurlijk, ik weet ook wel dat ik dit soort dingen misschien niet hardop moet zeggen en al helemaal niet mag uitdragen. Ik deel met grote regelmaat mijn boterham of koekje met de kinderen en lach erbij als een boer met kiespijn. Alles zullen we eerlijk delen toch?! Zo probeer ik mijn best te doen door bijvoorbeeld de kinderen het belang van bijen en spinnen uit te leggen en waarom we geen rommel op de grond mogen gooien e.d. Maar ik betrap mijzelf er met grote regelmaat op dat ik, voordat ik er bij stil sta, al een papiertje heb gepakt en de spin met een rilling door mijn lichaam snel door de w.c. spoel, of erger nog mijn elektrische tennisracket pak. Nee Jes , ik ben niet zo’n idealist en ruimdenkend. Ik ben vooral heel pragmatisch en stiekem ook erg egocentrisch.

Kus

Copyright - Huis van Greet

Illustraties door Greet DielsHuis van Greet - Illustrator

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Een gedachte over “Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.