De appeltaart

Hoi darling,

Ik was van de week op het mooiste kerkhof van Rotterdam, en daar lagen allemaal dennenappels. Ik ben dol op dennenappels. Weet nooit wat ik ermee moet, want decoratief in een schaal mikken is niet zo mijn ding. Staat geweldig, voor een uur, maar die schaal wordt al gauw een verzamelplek voor sleutels en haarelastiekjes.
Dus al mijmerend liep ik langs de graven, hele nieuwe glimmende grafstenen en hele oude tombes, kleine graven, grote graven. Mooie bomen en bloemen. Een hele vredige sfeer. Een fijne sfeer gek genoeg. Alles groeit heel mooi op dit kerkhof.
Ik bedacht mij dat planten en bloemen wellicht zo mooi groeien omdat ze leven van de mineralen die overledenen afstaan aan de aarde als ze begraven zijn.
Ik kijk naar de dennenappels op mijn tafel….
Als je nou op het graf van bijvoorbeeld je opa, een appelboom plant, en je bakt er een appeltaart van, is het dan eigenlijk een heel lugubere taart?
En als je de boom omhakt, en je maakt er een bankje van, kun je dan alsnog bij opa op schoot zitten?
Is dit misschien wat ze met reïncarnatie bedoelen?
Ze verdienen een mooie plekje in huis, in een schaal, die bijzondere dennenappels. Zonder sleutels en haarelastiekjes.

X

Lieve Jessie,

In mijn geboortestad hebben we een mooie, kleine begraafplaats. Daar staat een idyllisch kapelletje, met daaromheen enorme dennenbomen. Als het wat waait, ruik je de zilte geur van de zee. Het geeft zo’n sereen en haast magische sfeer. Ik kan er uren rondlopen en daarbij iets wat ongepast zijdelings gluren naar de grafzerken. Ik lees wat er op staat en ondertussen reken ik uit hoe oud ze waren. Een jeugdvriendin en haar moeder liggen daar ook. Ik ben er sindsdien niet meer geweest. Het wandelt toch anders als je weet dat dat er iemand ligt die je kent. Het blijft dan toch elke keer weer schokkend of zo en wat doe of zeg je dan tegen zo’n grafzerk, hey lang niet gezien? Of wat lig je er mooi bij? Zal ik je bloemenperkje wat water geven? Maar dat klinkt meteen weer zo vunzig. Toch ben ik blij dat ze daar liggen, op dat mooie stukje grond, met af en toe de zilte geur van de zee.

Kus

Copyright - Huis van Greet

Illustraties door Greet DielsHuis van Greet - Illustrator

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.