Vakantie deel 1

Hoi pipeloi,

Vakantie. Joepie! Naar een warm land, verrassingen en je laten overspoelen door luxe is natuurlijk enorm joepie! Hmmm wat nemen we mee… Gaan de koffers wel dicht? Zijn ze niet te zwaar? Is het daar echt zo warm? Moet ik ook een trui meenemen? En voor ons meisje? Hoeveel jurkjes nemen we mee? 5? 10? Ja we hebben wel 10 jurkjes… Verwend nest.
Dus.. Op vakantie. Even nog extra voor de 10e keer checken of we wel alle documenten hebben. Ja! We hebben alles! Oh, de zonnebrand! Ja zit al in de koffer. Koffers op slot en dan met de trein naar Schiphol. Met de trein. Dat hadden we iet wat geromantiseerd. Dat was minder relaxt dan we in ons romantische hoofd hadden. Dat bestond uit rennen met koffers, tassen en een buggy, een dreinende peuter in een overvolle trein en geen zitplaatsen. Dus dan maar in het gangpad. Schiphol.
Schiphol is groot… Dat wist ik wel, maar net als mijn dochter keek ik mijn ogen uit. En dan door de douane. Alles uit je zakken, dochters zakken ook legen, zij heeft altijd van alles in haar kleine zakjes, elastiekjes, muntjes, steentjes.
En dan vliegen! Ik genoot er intens van om ons kleine mensje dit te laten meemaken. Al een jaar lang gilt ze bij elk vliegtuig in de lucht ” kijk mam, een vliegtuig”! Dus om haar nu te laten ervaren wat vliegen is, en aan boord van een vliegtuig gaan is magisch.
Vliegen.
Het vliegtuig stijgt op. Ons kleine mensje is zich er erg bewust van en ik zie ook een beetje angst in haar ogen. ” Gaat het goed?” Vraag ik aan haar.
“Ik wil niet vallen mama…” ….. ” Nee ik ook niet meisje”.
Eenmaal in de lucht is ze weer ontspannen maar ik niet. De hele reis heb ik een brok in mijn keel met hier en daar een verdwaalde traan. Ik wil ook niet vallen. En ben me er erg bewust van dat ik mijzelf en mijn gezin overgeef aan een piloot en aan de techniek van dit vliegtuig. Het is maar te hopen dat alle boutjes en moertjes goed zijn aangedraaid. “We vliegen boven de wolken…” denk ik dan… Misselijkheid overvalt mij.
Mijn man zit naast mij intens te genieten want het is ook nog eens een heel nieuw vliegtuig met allemaal nieuwe snufjes, zoals elektrisch geblindeerde ramen. Vrij hysterisch maar wel mooi gemaakt. Ons meisje klikt als een bezetene op het ingebouwde scherm voor haar in de stoel.
Nee Mariek, ik ben geen vliegtype. Ik ben liever op de grond, dicht bij de aarde. Dit is niet mijn ding. Maar ik doe het. Ik laat zien aan ons meisje dat je angsten kunt overwinnen. Hop, vliegen met die hap, en genieten van de planeet! Kom maar op met die vakantie!

Heeeeyyyy,

Ik vind het heerlijk om te vliegen, heb al eens in een ULM gevlogen, in een sport vliegtuigje en ik heb een keer een paraglide sprong gemaakt. Zou heel graag een helikoptervlucht willen maken. Lijkt me top! Of in een zweefvliegtuig, al ben ik wel bang dat ik daar heel misselijk van wordt. Vroeger leek het mij ook te gek om parachuut te springen. Maar dat hoeft voor mij niet meer. Alsof ik dan de goden verzoek of zo.
Voor mij is vliegen al een vakantie op zich. Allerlei fascinerende mensen die zich haasten naar de gate, het inchecken met ik weet niet hoeveel koffers, het wachten voor de douane in een ellenlange rij, daarbij glurend naar alle mensen en bedenken waar de ander naar toe gaat. Weet je Jes, als je heel lang in zo’n rij staat krijg je ook een soort verbroedering. Want ten slotte staan we allemaal te mopperen dat het zo lang duurt, vinden we het spannend om te vliegen, slaan we snel ons laatste water naar binnen, maken we alvast onze schoenveters los en zuchten we nog eens omdat het toch nog veel langer lijkt te duren.
Eenmaal door de douane, moet je nog even door de paspoort controle. Waar werkelijk waar de chagrijnigste mensen ooit werken, maar dan, dan kom je in een soort walhalla. De parfumgeuren komen je tegemoet, de merkkleding staat al te wachten om in je koffer te eindigen, met een Starbucks koffie loop je de enorme boekenwinkel in waar je de prachtigste Engelse ( prenten ) boeken kunt kopen en voor in het vliegtuig neem je alleen maar roze m&m mee. Gewoon omdat het kan. Nou is het natuurlijk een ander verhaal als je kinderen bij je hebt, zeker die druktemakers van mij, want werkelijk waar dan is het afzien. De ellenlange rij voor de douane is dan een hel, want mijn jongste gaat onder elk poortje en jas door. Als je denkt in het walhalla te zijn, ben je hem al kwijt, want ook hij vind net zoals zijn moeder alles even te gek en spannend. Dan ga je met een bezweet hoofd het vliegtuig in en mag je hopen dat er leuke schermpjes in de stoel verwerkt zijn, zodat jij heel even bij kunt komen van alle hectiek, om vervolgens op te schrikken, omdat je het zwempak van je blonde Dollie bent vergeten in te pakken.

Dikke zoen

Copyright - Huis van Greet

Illustraties door Greet DielsHuis van Greet - Illustrator

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.